Fasolowe kopytka


Fasola oprócz dużej ilości białka ma również potas, wapń i fosfor. Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Jaki z tego wniosek - jedząc kopytka fasolowe polane stopionym masłem cholesterol nam nie straszny ☺




Składniki:

2 szklanki fasoli
¼ szklanki bulionu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko 
2 łyżeczki suszonego cząbru
sól


Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym masłem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.













Komentarze

Popularne posty