Przekąska z szynką parmeńską



Szynka parmeńska i ziemniaki?? Dość nietypowe połączenia na pierwszy rzut oka, ale okazuje się że razem współgrają doskonale. Przekonuje nas o tym Edyta, zawijając przyprawione kulki ziemniaczane w szynkę parmeńską. Ciekawa przystawka, a składniki niezbyt skomplikowane.




Składniki:


10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach
1 ziemniak
10 dag fety
pół cebuli
pęczek szczypiorku
pieprz
listki bazylii do dekoracji.


Ziemniaka ugotować w mundurku, zgnieść widelcem lub praską. Pogniecionego ziemniaka wymieszać z pokruszoną fetą. Dodać drobno pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. Masę doprawić do smaku pieprzem. Z masy formować kuleczki, następnie owijać je plastrami szynki. Wbić wykałaczkę i ozdobić listkiem bazylii. 











Komentarze

Popularne posty