Rybne kotlety mielone


O tym, ze Polacy jedzą za mało ryb to wszyscy wiedzą, przypominać nie trzeba. Dlatego podsuwamy pomysł na danie rybne w innej odsłonie. Zmielone filety, czerstwa buła, garstka przypraw i kotlety obiadowe gotowe. Być może jest to propozycja przemycenia "znienawidzonych" ryb. Jedzcie ryby, bo ryby są zdrowe, a i próbujcie innych wariacji na temat ryb.


Składniki:

1 kg filetów z dowolnych ryb
1 jajko
2 czerstwe bułki
1 cebula
sól
pieprz
olej
tarta bułka do obtaczania kotletów


Filety rybne dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mięsa. Do masy rybnej wbić jajko. Czerstwe bułki namoczyć w wodzie a następnie mocno odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, również dodać do masy rybnej. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z otrzymanej masy uformować owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć kotleciki, aż się zrumienią z obu stron. Podawać z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką.













Komentarze

  1. Świetny pomysł na kotleciki i przemycenie w nich ryby np. dzieciom :) :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty