Bananowe muffiny ze szpinakiem
Małe, słodkie i cieszy. A przy tym zdrowe i małym niejadkom można przemycić nieco owoców i warzyw, a zwłaszcza szpinaku znienawidzonego przez wielu. Zjedzą ze smakiem ciesząc się ze słodyczy, a przyswoją przy tym wiele cennych składników. Szpinak bowiem jest bombą witaminową jako źródło witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu.
Składniki:
3 banany
1 szkl liści szpinaku
1 jajko
6 łyżek masła
¾ szkl cukru
1/5 szkl mąki
1 łyżeczka sody
orzechy
Do blendera włożyć szpinak i obrane banany. Dokładnie zmiksować/ Masło rozpuścić na małym ogniu, lekko ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, zmiksowany szpinak z bananem, roztopione masło i sodę. Wbić jajko i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Równomiernie przełożyć otrzymaną masę do foremek od babeczek. Włożyć do piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz