Pierogi curry


Uwielbiamy pierogi w rożnych wersjach i z rożnymi nadzieniami, co zresztą da się zauważyć w naszych przepisach.  Dziś czas na słoneczne pierogi z nadzieniem z ziemniaków i boczku. A dlaczego słoneczne? Spójrzcie sami na ich kolor ;).



Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
szklanka gorącej wody
szczypta soli
1,5 łyżki curry

Farsz:
300 g boczku wędzonego
4 ugotowane ziemniaki
300 g kapusty kiszonej
sól
pieprz do smaku
szczypta pieprzu Cayenne

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. W międzyczasie wstawić ziemniaki, które po ugotowaniu przepuścić przez maszynkę. Kapustę opłukać i posiekać. Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą pieprzu Cayenne
Do miski wsypać połowę przesianej mąki, dodać sól, curry i wlać całą wodę. Stopniowo dodawać mąkę, zagniatając ciasto. Odstawić na 10 minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Nakładać farsz i formować pierożki. Gotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty