Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory należą do najbardziej wartościowych podrobów. W kuchni wykorzystywane są głównie ozory wołowe i cielęce. Posiadają dużą zawartość wysokowartościowego białka i witaminy PP. Ozory to tradycyjna potrawa kuchni polskiej jednak podawana jest też w innych krajach. W polskiej kuchni za najsmaczniejsze uchodzą ozorki w sosie pomidorowym, musztardowym lub chrzanowym. Co też i my dziś uczyniliśmy.
Składniki:
2 – 3 ozorki wieprzowe
bulion warzywny
Sos chrzanowy:
bulion z gotowania ozorków
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
sól
Umyte ozory zalać wodą, gotować 5 minut, zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze 2 – 3 razy. Następnie zalać bulionem warzywnym, gotować do miękkości (w szybkowarze 15 minut). Ostudzić, a potem obrać ze skóry, pokroić w plastry i przełożyć do bulionu. W tym czasie przygotować sos: zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym bulionem (z gotowania ozorków), gotować na małym ogniu stale mieszając, dodać chrzan i sól do smaku, pod koniec gotowania zabielić śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz