Napoleonki
Napoleonka (potocznie kremówka) – w Polsce, ciastko złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, budyniowym lub bezowym, zazwyczaj posypane cukrem pudrem. Bardzo popularne ciastko w pewnych domach, u nas nieco zapomniane, ale my już odświeżamy przepis i serwujemy specjalnie dla naszych czytelników.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
½ szkl śmietany
1 kostka margaryny
Krem:
1 l mleka
1 szkl mąki
1 niepełna szkl cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak francuskie ciasto, tj. tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem podsypywać mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w temperaturze 180⁰ na złoty kolor. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sito, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając ugotować budyń. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem i pokroić na małe prostokąty.
Komentarze
Prześlij komentarz