Placuszki z ciecierzycy


Placuszki to temat przewodni w jednej z klas. Doszukaliśmy się kilku ciekawych przepisów i tak na przykład placuszki z ciecierzycy podbiły nasze serca i kupki smakowe. Dużo w nich aromatu oregano, kminu, czosnku i pietruszki, a do tego wyszły mega chrupiące. A o to w placuszkach chodzi.


Składniki:

350 g ciecierzycy z puszki
1 słoiczek suszonych pomidorów z oleju
2 jajka
1 średnia cebula
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
sól
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego oregano
pół pęczka natki pietruszki
olej do smażenia


Ciecierzycę odcedzić i zmiksować w malakserze. Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, pomidory, natkę, olej z pomidorów, jajka, wyciśnięty czosnek, szczyptę soli, pieprz, kmin rzymski i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką.








Komentarze

Popularne posty