Pomarańczowa szarlotka z bezą
Jeżeli ktoś chce poczuć zapach świąt Bożego Narodzenia to niewątpliwie powinien zrobić to ciastko. I pomimo tego, że jest to szarlotka, to armat świąt w postaci zapachu pomarańczy i cynamonu gra w tym ciastku pierwsze skrzypce.
Składniki:
Spód:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
75 g zimnego masła
3 żółtka
1 łyżka cukru wanilinowego
skórka starta z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka:
1 kg jabłek
50 g cukru
skórka starta z 1/2 pomarańczy
miąższ z 1/2 pomarańczy
Beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, skórkę z pomarańczy oraz rozdrobniony miąższ pomarańczy wyjęty z białych błonek. Smażyć na większym ogniu przez około 5 - 7 minut, do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz