Bitki wieprzowe
Dzisiaj chcemy Wam pokazać coś dla prawdziwych mięsożerców. Porządne plastry karkówki najpierw usmażone, co by pory pozamykały się, a mięso zostało soczyste w środku, a następnie duszone w bulionie, aby powięzi zmiękły. Mało skomplikowane danie, nawet "niedzielnym" kucharzom wyjdzie, oby tylko nie przypalili. I za to kciuki trzymamy.
Składniki:
3/4 kg karkówki
5 cebul
3 szklanki bulionu
6 łyżek oleju
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm. Rozbić tłuczkiem na grubość 1/2 cm. Posolić i posypać pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt cienkie półplastry.
Na dużej patelni rozgrzać mocno olej i smażyć na nim plastry karkówki po 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną być lekko brązowe na brzegach. Przełożyć do szerokiego garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu co jakiś czas mieszając, aż lekko się zeszkli, a niektóre kawałki się lekko przypalą.
Cebulę dodać do mięsa, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 - 45 minut, aż mięso będzie miękkie - powinno się dać się rozdzielać widelcem. W czasie duszenia danie mieszać co jakiś czas i w razie potrzeby dolać trochę wrzątku. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać połowę do gotujących się bitek i wymieszać, jeśli sos nadal będzie za rzadki, dodaj pozostałą część i ponownie zagotować. Przed podaniem posypać posiekana natka pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz