Drożdżowe pierożki ze szpinakiem
Przełamujemy stereotypy i zwykłym pasztecikom tudzież krokietom do barszczu mówimy: stanowcze chyba raczej nie! A w zamian polecamy drożdżowe pierożki z nadzieniem szpinakowo-czosnkowo-serowym, czyli najlepszym połączeniem kulinarnym.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1/2 kostka margaryny
1/2 szklanka mleka
2 jaja
25 g drożdży
1/2 łyżka cukru
jajo do smarowania
sezam do posypania
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz
1 łyżka masła
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć. Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, dodać do mąki razem z jajami, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut.
Szpinak rozmrozić na patelni z dodatkiem masła, dodać drobno pokrojona cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać pokruszona mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Ciasto wałkować i wycinać kółka, nadziewać farszem, formować pierożki, dokładnie sklejając brzegi widelcem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz