Placuszki z ricottą i sosem jagodowym
Te placuszki są trochę jak pancakesy, delikatne, puszyste, a zarazem treściwe dzięki ricottcie. A dzięki sosowi jogurtowo-owocowemu mamy niebanalne danie na banalne śniadanie. U nas na stałe w repertuarze dań śniadaniowych.
Składniki:
Placuszki:
110 g sera ricotta
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
Sos:
220 ml jogurtu naturalnego
jagody świeże lub ze słoiczka
cukier do smaku
dowolne owoce
Jagody wymieszać z jogurtem rozcierając owoce, dodać cukier do smaku.
Do miski włożyć serek ricotta, wymieszać go energicznie. Dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, sól i ponownie dokładnie wymieszać, powinna powstać dość gęsta jednolita masa, bez grudek. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Na patelnię kłaść łyżką placuszki. Smażyć po ok. 2-2,5 min z każdej strony, do zrumienienia. Podawać ciepła placuszki polane sosem i udekorowane owocami
Komentarze
Prześlij komentarz