Racuchy pomarańczowe

Mała przekąska na śniadanie (o ile ktoś rano ma czas) lub podwieczorek. Pięknie pachnące z chrupiącą skórka i mięciutkim wnętrzem. Do tego szklanka mleka lub ulubiona herbatka. Zarówno małe jak i duże łasuchy będą zadowolone.


Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
30 g drożdży
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
olej


Rodzynki zalać wrzątkiem na minutę, odsączyć. Do dużej miski wlać lekko ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier, jaja i sól. Dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, następnie cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy. Ciasto dokładnie wymieszać powinno być dość gęste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kłaść na papierowym ręczniku. Udekorować bitą śmietaną lub cukrem pudrem. 













Komentarze

Popularne posty