Rumowe pierniczki

Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, więc proponujemy zabrać się do pieczenia tradycyjnych dla świąt bożonarodzeniowych pierniczków. Dzisiaj trochę inne niż zazwyczaj, bo z dodatkiem rumu, który doskonale pasuje do przypraw korzennych, rozgrzewa i nadaje cudowny aromat tym wypiekom. Warto zrobić parę dni wcześniej, aby do świąt skruszały, jeśli zdążą...

Składniki:

40 g masła
60 g miodu
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki rumu
1 jajo
300 g mąki
1 łyżeczka sody


W niewielkim garnuszku rozpuścić masło z miodem, dodać cukier puder, kakao, przyprawę do piernika, jajo i rum, wymieszać. Do mąki na stolnicy dodać sodę i zawartość rondelka, wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Wałkować na 4 mm wycinać foremkami dowolne kształty, piec przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Lukrować lub ozdabiać w swój ulubiony sposób.

Dla zapominalskich, pod tym linkiem kryje się przepis na idealny lukier i polewę czekoladową.















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty