Muffiny z powidłami śliwkowymi
Muffiny pachnące śliwkami i czekoladą, kojarzące się ze świętami, rodzina i zapachem choinki. Już słychać dźwięk sań Świętego Mikołaja. Magia świat zaklęta w małej, uśmiechniętej muffince.
Składniki:
Składniki suche:
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki mokre:
6 łyżek powideł śliwkowych
6 łyżek płynnego, naturalnego miodu
6 płaskich łyżek cukru pudru
100 g masła
1 jajo
150 ml mleka
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
W rondelku rozpuścić masło, odstawić, by przestygło. Do miseczki przesiać suche składniki, odstawić. W dużej misce wymieszać miód z powidłami i cukrem pudrem, wlać jeszcze letnie masło i wymieszać, wbić jajko, roztrzepać i wlać mleko, połączyć, aż mieszanka będzie jednolita. Do mokrej mieszanki przesiać suche składniki i całość dokładnie połączyć, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, i piec muffiny ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz