Śledzie pod pierzynką


Sałatka śledziowa jest dobra nie tylko w okolicach świat Bożego Narodzenia, ale dla niektórych przez cały rok. Nie jest ważne, kto do jakiej grupy się zalicza, ważne jest to aby jeść śledzie, bo to nasze ryby z Bałtyku, zdrowe, bo polskie i morskie.


Składniki:
  
8 płatów śledziowych
250 ml śmietany 18%
2 kwaskowate jabłka
1 cebula
1 łyżeczka chrzanu
sól
pieprz
cukier

Śledzie wymoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, odsączyć i pokroić w grubą kostkę. Jabłka i cebulę pokroić w drobna kostkę, dodać do śmietany. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone śledzie przykryć śmietanową „pierzynka”. Wstawić na 2 godziny do lodówki. 









Komentarze

Popularne posty