Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledziowa jest dobra nie tylko w okolicach świat Bożego Narodzenia, ale dla niektórych przez cały rok. Nie jest ważne, kto do jakiej grupy się zalicza, ważne jest to aby jeść śledzie, bo to nasze ryby z Bałtyku, zdrowe, bo polskie i morskie.
Składniki:
8
płatów śledziowych
250
ml śmietany 18%
2
kwaskowate jabłka
1
cebula
1
łyżeczka chrzanu
sól
pieprz
cukier
Śledzie
wymoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, odsączyć i pokroić w grubą kostkę.
Jabłka i cebulę pokroić w drobna kostkę, dodać do śmietany. Doprawić chrzanem,
solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone śledzie przykryć śmietanową „pierzynka”.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz