Wigilijne uszka z grzybami
Czymże byłyby święta Bożego Narodzenia bez wigilijnych uszek własnoręcznie ulepionych, z grzybami własnoręcznie zbieranymi w roztoczańskich lasach. Dla nas to podstawa, dlatego dzielimy się dzisiaj jeszcze przed świętami naszymi regionalnym domowym przepisem na doskonałe uszka wigilijne. Bo grzyby, obok ryb, są podstawą naszej świątecznej kuchni, dlatego ich aromat tak bardzo kojarzy nam się z domem rodzinnym. Poczujcie go i Wy!!
Składniki:
300 g mąki
1 szklanka wody
100 g suszonych borowików lub podgrzybków najlepiej kapeluszy
1 jajo
1 cebula
2 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz
Z mąki i wody sporządzić ciasto, jeżeli ktoś do ciasta pierogowego dodaje jaja lub odrobinę oleju nic nie stoi na przeszkodzie i w tym wypadku, my nie dajemy. Grzyby namoczyć w wodzie przez całą noc, ugotować nie odlewając wody. Odcedzić, wystudzić, wywar można zostawić do sosu grzybowego lub zupy grzybowej świątecznej. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju lnianym, wystudzić. Grzyby przekręcić przez maszynkę o średnich oczkach, wymieszać z cebulą, pieprzem solą i połową jaja (całe jajo, zbyt by rozrzedziło farsz). Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać małym kieliszkiem kółka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi, po czym łączyć oba końce uszka w sposób pokazany na zdjęciach. Gotować kilka 1-2 minuty po wypłynięciu w gorącej, osolonej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz