Muffinki piernikowe z mąki kukurydzianej
Tym razem nieco świąteczne muffinki o smaku piernika. Mogą być nawet dla tych którzy nie tolerują glutenu, gdyż są na bazie mąki kukurydzianej. Dla nas trochę za mało słodkie dlatego polecamy je jeść z kleksem ulubionego dżemu lub tak jak my powideł śliwkowych.
Składniki:
250 g mąki kukurydzianej
1/2 szklanki miodu
1 szklanka wody
2 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sodę). W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre (miód, wodę olej i jajka). Powoli porcjami połączyć ze sobą zawartości obu misek i wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 3/4 objętości i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz