Śledzie w śmietanie z żurawiną



Śledzika każdy Polak lubi, z doświadczenia wiemy, że niezależnie od wieku. i bardzo dobrze, ponieważ śledzie są bogate w kwasy omega-3, które pomagają w walce z nowotworami. Okazuje się także że w 100 g śledzi jest osiem razy więcej witaminy D niż w szklance mleka. Po za tym ryby te zawierają liczne składniki mineralne. Zachęcamy więc do jedzenia śledzi o każdej porze roku i z rożnymi dodatkami. 

Składniki:


½ kg śledzi matiasów
1 jabłko
1 cebula czerwona
5 dag suszonej żurawiny
6 łyżek śmietany 18%
sok z ½ cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz


Śledzie moczyć przez noc w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i odstawić 15 minut. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty