Biały Maxi King
Myśleliśmy, że król jest tylko jeden i nazywa się Maxi King, bo to ciasto w naszych kręgach robi furorę, wszystkim smakuje, jest eleganckie i generalnie jest na każdej imprezie. Ale jak się okazuje ma ono swoją białą wersje, która tej pierwszej wcale nie ustępuje palmy pierwszeństwa. Wersja biała jest nieco inna w smaku, pyszna, a wręcz rozpływa się w ustach, normalnie genialna.
Składniki:
1,5 dużego opakowania herbatników
1 puszka masy kajmakowej
400 g mleka w proszku
250 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
150 g solonych orzeszków ziemnych
Ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochę mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie.
Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. W małym garnuszku lekko podgrzać masę kajmakową a następnie równomiernie rozsmarować na herbatnikach. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.
Do rondelka wlać śmietankę, wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do polewy dodać orzeszki i dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto. Całość schłodzić.
Ależ to musi być pyszne! Ta masa z mlekiem w proszku musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTak, tak smakuje obłędnie. Na samą myśl ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń