Muffiny piernikowe
Jak ktoś opanował sztukę pieczenia muffin to należy pójść krok na przód i zrobić muffiny piernikowe, od nich już do piernika dzielą Was centymetry. W końcu od czegoś trzeba zacząć. Ciasteczka prawdziwie pachnące świętami, proste, smaczne i z dodatkiem naszych ulubionych bakalii.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
1 łyżka płynnego miodu
½ szklanki bakalii (orzechy laskowe, żurawina, rodzynki)
Do miski wsypać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika), potem dodać mokre składniki (rozpuszczone masło, mleko, jajka, miód), a na końcu bakalie. Wymieszać . Wyłożyć papilotkami formę, napełniać do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz