Ćwikła domowa
Wynajdujemy przepisy dosłownie wszędzie: opakowania, gazety, książki, ulotki. Tym razem ręcznik papierowy. Kto by pomyślał?...... Doskonała domowa ćwikła odtworzona przez nas z ręcznika kuchennego. Smakowała równie dobrze jak ta od babci przygotowywana z okazji świąt.
Składniki:
½ kg buraków ćwikłowych
1 łyżka oliwy
1 korzeń chrzanu
3 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki kminku
2 łyżki cukru
sól
pieprz
buraczki dokładnie umyć, wysuszyć, skropić oliwą i każdy zawinąć w folie aluminiową. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu buraczki zostawić do ostygnięcia, po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chrzan umyć, obrać i również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziarna kminku podprażyć lekko na suchej patelni. Chrzan wymieszać z buraczkami, dodać sok z cytryny, kminek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełożyć do słoików i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz