Sałatka z cykoria i gruszkami
Cykoria gości u nas ostatnio coraz częściej. Eksperymentujemy z tym mało znanym w Polsce warzywem w rożnych kombinacjach.
Dzisiejsza odsłona cykorii w połączeniu z gruszką serem blue i smażonymi orzechami.
Składniki:
3 cykorie
2 gruszki
150 g sera blue
sok z 1 cytryny
garść orzechów włoskich
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
Cykorię pokroić i usunąć gorzki środek. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać do cykorii. Ser pokroić w kostkę i dodać do reszty. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać orzechy włoskie rumienić je ok. 2 min, dodać do sałatki. Do szklanki wlać sok z połówki cytryny, dodać 2 łyżki musztardy, łyżeczkę cukru, wymieszać i dodać do sałatki. Wszystko jeszcze raz wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz