Zimny barszcz z sałaty
Potrawa adekwatna do dzisiejszej pogody. Lekka, pachnąca latem, doskonale gasząca pragnienie i przede wszystkim chłodząca. Po prostu cudo na upały sięgające 33 stopni Celsjusza. A zapomnieliśmy dodać, ze dziecinnie prosta w wykonaniu. Do tego ma bardzo dużo związków mineralnych, tak potrzebnych do prawidłowej gospodarki wodnej organizmu podczas upałów. Nic tylko zajadać się na zdrowie.
Składniki:
2 sałaty masłowe najlepiej z własnego ogródka
2 pęczki szczypiorku
2 pęczki koperku
1,5 litra zimnej przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Szczypior i koperek drobno posiekać, sałatę porwać na małe kawałki i bardzo dokładnie zmiąć rękoma. Dodać szczypior, koper, sok z cytryny, sól i pieprz, zalać wodą i wstawić przynajmniej na chwilę do lodówki. Podawać sam lub w towarzystwie młodych ziemniaków.
Koniecznie że śmietaną,piję od dziecka w upalne dni babcia robiła.
OdpowiedzUsuńOczywiście taki w wersji ze śmietaną też jest pyszny, jeszcze najlepiej jak śmietana swojska od babcinej krówki. Pozdrawiamy
Usuń