Karkówka słodko-kwaśna
Jabłka kojarzą nam się jako dodatek głownie do drobiu. Ale jak się okazuje doskonale sprawdzają się również w towarzystwie wieprzowiny. Nadają mięsu delikatności i w połączeniu z żurawiną tworzą oryginalny słodko-kwaśny smak.
Składniki:
4 kotlety z karkówki
2 cebule
3 łyżki suszonej żurawiny
2 jabłka
sól
pieprz
majeranek
olej do smażenia
Kotlety lekko rozbić. Posypać pieprzem i solą, obsmażyć na oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać suszoną żurawiną. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, dorzucić do cebuli i chwilkę smażyć razem. Przełożyć na mięso, posypać majerankiem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz