Kakaowe muffiny z czereśniami

Czereśnie zawierają potas, który usuwa nadmiar soli, dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. W czereśniach znajdują się  witaminy z grupy B, a przed wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Owoce te zawierają witaminy A i C, które działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco. Witaminy poprawiają wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam wapnia, żelaza i dużej dawki jodu. Czereśnie są doskonałe także na stawy.




Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
¼ szklanki cukru
1 jajko
¼ szklanki oleju
1 szklanka mleka
niepełna szklanka czereśni

Kruszonka:
50 g mąki
50 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka kakao


Czereśnie umyć i wydrylować. Sporządzić kruszonkę z podanych składników wyrabiając ją palcami.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko, olej mleko. Połączyć ze sobą składniki mokre i suche, dość szybko wymieszać. Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do ¾ wysokości. Na wierzchu układać czereśnie, a na końcu posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. 
















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty