Curry z kalafiorem i kurczakiem
Smaczna potrawa jednogarnkowa z wykorzystaniem filetu z kurczaka i kalafiora. Posmakuje zarówno fanom mięsa jak i warzyw. Radzimy jednak nie przesadzać z ilością przypraw, by było czuć smak potrawy, a nie tylko ostrej papryki. Co zdarzyło się jednej z naszych grup.
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno starty
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
łyżeczka kurkumy
szczypta cynamonu
300 g kalafiora
1 łyżka masła
puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
bazylia
limonka
posiekana papryczka chili
Pierś kurczaka oczyścić ze skórek i kostek, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić.
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać. Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie al dente.
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz