Owsiane muffiny z morelami
Muffinki zagościły już u nas na dobre, podobnie jak owsianki. Dziś połączenie tych dwóch pyszności. Owsiane muffinki z morelami, których kolor nas porostu urzekł. Na ich widok robi się weselej i cieplej na sercu. Ps nasza mała rada jeśli to możliwe pieczcie je w silikonowych papilotkach bo te papierowe bardzo trudno jest odkleić.
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy
Mokre:
2 jaja
1 szklanka mleka
1/4 oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
morele - około 10 sztuk
Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i zostawić do całkowitego wchłonięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i olej i wszystko razem ubijać na jednolitą masę. Następnie mokre składniki wlać do suchych, zamieszać kilka razy, dodać płatki i wymieszać wszystko dość szybko do momentu zniknięcia mąki. Nakładać ciasto do formy na muffiny do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć ćwiartkę moreli skórką do dołu. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut. Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.
A można użyć zwykłych płatków owsianych zamiast błyskawicznych? :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować my akurat mieliśmy takie to takich użyliśmy :)
Usuń