Schabowy inaczej
Schabowy wielu Polakom, podobnie jak rosół, kojarzy się z niedzielnym obiadem. jednak nie zawsze obiad musi być taki sam. Dodatek cebulki z curry i żółtego sera urozmaicą pospolitego schaboszczaka ;)
Składniki:
4 kotlety schabowe
1-2 cebulki
1/2 łyżeczki curry
150 g żółtego sera
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
czerwona papryka w proszku
tłuszcz do smażenia
Cebulę pokroić dość drobno. Zeszklić ją doprawiając solą i pieprzem a na koniec dodać curry. Kotlety przygotowujemy jak tradycyjne schabowe tzn. ubić, doprawić solą i pieprzem. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z jednej strony. Kiedy jedna strona będzie usmażona przewrócić kotleta, ułożyć na usmażonej stronie cebulę, posypać startym serem i posypać słodką papryką. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem aby ser się rozpuścił.
Komentarze
Prześlij komentarz