Truskawkowe niespodzianki we francuskim cieście
Truskawki w napojach, truskawki w serniku, truskawki w sałatce, truskawki w maffinach. Nie mogłoby zabraknąć truskawek we francuskim cieście. Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego napełnione dojrzałymi truskawkami pod waniliową, budyniową pierzynką. Doskonałe do kawy, ale również do mleka jako podwieczorek.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
400 g truskawek.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Rozwinąć ciasto francuskie i przyciąć na trzy rzędy i cztery kolumny (tak aby pasowało do standardowej formy na muffiny). Każdy kawałek ciasta układać w dołku blachy i dociskać do dna czymś okrągłym. Każdy dołek napełnić pokrojonymi truskawkami. Następnie na to wyłożyć po około 1 łyżce budyniu. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 – 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz