Koktajl arbuzowo-truskawkowy
Arbuz w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuzy ceni się za inne właściwości - dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców.* Poza tym doskonale orzeźwia, a w połączeniu z naszymi ulubionymi truskawkami może stać się hitem lata ;).
Składniki:
500 g truskawek
500 g arbuza
3 łyżki miodu
sok z 1 limonki
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do blendera, dodać miód i sok z limonki. Wszystko razem zmiksować. Schłodzić i rozlać do szklanek lub kieliszków.
*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/arbuz-wlasciwosci-odzywcze-arbuz-wzmaga-potencje_41755.html
Komentarze
Prześlij komentarz