Zielone szparagi zawijane w mięso drobiowe z pomidorową salsą
Kolejna potyczka ze szparagami, ponownie udana. Przepis dla początkujących zjadaczy tego warzywa, bo sposób przyrządzenia prosty i nie tak banalny jak szparagi w bułce na masełku. Polecamy i zachęcamy do przyłączenia się do szparagozjadaczy.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
700 g filetu z indyka
sól, pieprz
jajo
pomidor
kilka pomidorów suszonych
cebula
po pół pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku
kilka kropel octu winnego
Mięso pokroić w paski o wymiarach 5 x 8, rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Szparagi skrócić o 1 cm i zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny, w sposób widoczny na zdjęciu. Przestygnięte szparagi zawijać w plastry mięsa, panierować w rozmąconym jajku i smażyć na oleju z pomidorów suszonych. Pod koniec podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 8 minut. Pomidora pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę, podobnie jak pomidory suszone i cebulę. Szczypior, natkę i koperek drobno posiekać, wszystkie składniki połączyć, skropić octem i przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz