Zupa devolay
Zupa nieco inna, bo wydawało by się tradycyjny rosół, ale jak się dobrze wczytacie w przepis to zorientujecie się, że coś jest na rzeczy. Dodatek zasmażki, śmietanki i grzanek przemieni Wasz zwykły rosół tą pyszna zupkę.
Składniki:
2 udka kurczaka lub ½ kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
cebula
½ masła
3-4 łyżki mąki
500 ml śmietanki 30%
grzanki bądź groszek ptysiowy
Mięso, marchew, pietruszkę pokroić w kostkę. Z podanych składników ugotować rosół (pamiętając o szumowaniu, i gotowaniu na małym ogniu). Cebulę opalić i dodać do gotującego się wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zaprawić nią rosół, dodać zahartowaną śmietankę 30%. Doprawić do smaku tak przygotowaną zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Prześlij komentarz