Francuska zupa z kurczaka
Francja-elegancja, jak mawiają najstarsi Indianie. Dlatego też elegancko dzisiaj namieszaliśmy w garnku i wyszła przednia zupa warzywno- drobiowa. Polecamy na lekki obiad w gronie rodzinnym, a rodzina na pewno się ucieszy i tą pyszna zupkę na stałe wpiszecie w Wasz kulinarny repertuar.
Składniki:
1
l wywaru z kurczaka
450
g piersi z kurczaka
1
łyżka oleju
1
duża cebula
3
ząbki czosnku
2
papryki
2
marchewki
2
średnie cukinie
1
łyżeczka suszonego majeranku
1
mała puszka koncentratu pomidorowego
175
g makaronu
sól
pieprz
Cebulę
obrać i grubo posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Papryki
umyć pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać umyć i
pokroić w kostkę. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pokrojony
czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić pokrojone papryki i marchewkę, przykryć i smażyć przez
5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukinię i majeranek, smażyć
aż cukinia będzie lekko miękka. Dodać przecier pomidorowy, wywar z kurczaka i
doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje wrzucić mięso z kurczaka,
zmniejszyć temperaturę palnika, przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu przez
5-8 minut. Doprawić solą i pieprzem podawać z ugotowanym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz