Francuska zupa z kurczaka


Francja-elegancja, jak mawiają najstarsi Indianie. Dlatego też elegancko dzisiaj namieszaliśmy w garnku i wyszła przednia zupa warzywno- drobiowa. Polecamy na lekki obiad w gronie rodzinnym, a rodzina na pewno się ucieszy i tą pyszna zupkę na stałe wpiszecie w Wasz kulinarny repertuar.


Składniki:

1 l wywaru z kurczaka
450 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 papryki
2 marchewki
2 średnie cukinie
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
175 g makaronu
sól
pieprz



Cebulę obrać i grubo posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Papryki umyć pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać umyć i pokroić w kostkę. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić pokrojone  papryki i marchewkę, przykryć i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cukinię i majeranek, smażyć aż cukinia będzie lekko miękka. Dodać przecier pomidorowy, wywar z kurczaka i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje wrzucić mięso z kurczaka, zmniejszyć temperaturę palnika, przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Doprawić solą i pieprzem podawać z ugotowanym makaronem. 









Komentarze

Popularne posty