Penne z kurczakiem i brokułami
Kurczakowo - brokułowy sos otacza z każdej strony makaron, śmietana nadaje kremowego smaku, a czosnek wieńczy dzieło. Czegóż chcieć więcej...
Składniki :
1 opakowanie makaronu penne
½ piersi kurczaka (lub 1 mała)
1/2 brokułu
8 pieczarek
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki startego żółtego sera
W garnku zagotować wodę , posolić i ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić pokrojone na małe kawałeczki pieczarki (najpierw nóżki, po 2-3 minutach kapelusze), kurczaka a na koniec brokuła. Podlać śmietaną, posolić, popieprzyć i dusić na malutkim ogniu ok. 10 minut. Makaron, odcedzić, polać sosem, wymieszać a na talerzu posypać startym żółtym serem.
Wygląda smakowicie.Ciekawe czy można zamiast brokułu użyć szpinaku?Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMyślimy że można, tylko większą część uczniów do szpinaku ciężko przekonać mimo że mamy przepisy i ze szpinakiem
Usuń