Pavlova
Pavlova jest to deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.
Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku*, my nie będziemy się spierać, kto, co i kiedy tylko polecamy Wam ten pyszny deser.
PS.Musimy zaznaczyć, że jest on mega słodki i nie wszyscy będą go w stanie skonsumować.Składniki:
Beza:
4 białka z jajek o rozmiarze L
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Krem mascarpone:
125 g mascarpone, schłodzonego
1 laska wanilii
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
dowolne owoce
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o 20 cm. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezę przez minimum 3 godziny.
Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać ziarenka z laski wanilii i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Na krem wyłożyć owoce w naszym wypadku kiwi i mandarynki, w sezonie mogą być truskawki, maliny itp.
*informacje pochodzą z Wikipedii
*informacje pochodzą z Wikipedii
Komentarze
Prześlij komentarz