Ekspresowe ciasto
Oprócz piekarników, pieca konwekcyjno-parowego i wielu innych urządzeń kuchenkę mikrofalową też potrafimy obsługiwać ;). Nasze ciastko to ambitniejsza i zdrowsza propozycja niż popularne ostatnio "Ciasteczka z kubeczka".
Ciasto:
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
2 jajka
Polewa:
100 g czekolady deserowej
60 g śmietany kremówki
10 g masła
orzechy
Jajka ubić, dodać mleko i olej. Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wlać do miseczki żaroodpornej lub innego naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej. Włożyć na najwyższą moc do mikrofalówki na 6 minut.
Śmietanę z masłem zagotować, zalać pokruszoną czekoladę. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą oblać przygotowane ciasto i obsypać posiekanymi orzechami.
Jak na ekspresowe ciasto.. Bardzo efektowne ! Nic tylko wystawić na stół! Ślicznie przystrojone :)
OdpowiedzUsuńDlatego warto je wypróbować, pozdrawiamy!
UsuńNie mam mikrofali, zdecydowanie wolę piekarnik ;)
OdpowiedzUsuńMy też wolimy piekarnik, ale czasem warto wypróbować coś innego
Usuń