Gruszkowe mleko
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i kaszlu. Owoce pieczone były pomocne w dolegliwościach trawiennych a smażone stosowane na wzmocnienie. Warto więc stosować gruszki w codziennej diecie, chociażby w postaci tego przepysznego napoju, jako dodatek do śniadania lub samodzielne drugie śniadanie.
Składniki:
0,5 l mleka
2 gruszki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Gruszki umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać miód, cynamon i połowę mleka, zmiksować. Następnie dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać. Przelać do szklanek i podawać.
Świetny przepis! Kocham gruszki więc chętnie go wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecamy!!
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńZapewniamy że tak :-D
Usuń