Pikantne żeberka
Coś specjalnego dla fanatyków żeberek. My bezapelacyjnie nimi jesteśmy i żeberka w różnych wersjach lubimy jeść. Trochę te części kulinarne wieprzowiny są pomijane w propozycjach kulinarnych, my jednak nie odpuszczamy i żeberka często serwujemy. Te w glazurze ostrej i bardzo aromatycznej, nadają się wyłącznie dla dorosłych z lampką czerwonego wina.
Składniki:
1 kg żeberek
1/3 szkl. oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
4 łyżki ketchupu
1,5 łyżki Maggi
1 łyżeczka ostrej
papryki
½ łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy
Żeberka
umyć i obgotować około 15 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę
pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, maggi, ostra
paprykę, pieprz sól i musztardę. Sos gotować około 10 minut na małym ogniu, gdy
jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Zalać żeberka sosem i wstawić do
nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz