Czerwona zupa drwala
Czerwona zupa, dlaczego to widać gołym okiem, ale dlaczego drwala?? Nie wiadomo, może dlatego, że jest sycąca i pożywna, bo przecież nie jest z leśnych składników... Generalnie nie interesuje nas to, bardziej zajmujemy się jej smakiem, a jest... taki jak oczekiwaliśmy.. po prostu doskonały.
Składniki:
0,25
g wędzonego boczku
1
/2 białej części pora
1
cebula biała
1 marchewka
średniej
wielkości korzeń pietruszki
1
garść kaszy gryczanej prażonej
1
mały słoik koncentratu pomidorowego
4
łyżki śmietany 18%
2
l bulionu
1
łyżka cukru
1/2
płaskiej łyżeczki ostrej papryki
sól
do smaku
Boczek wędzony pokroić
w dużą kostkę, warzywa obrać i także pokroić w kostkę, paski i piórka, tak żeby
była różnorodność kształtów. Do garnka z bulionem dodać warzywa i boczek
gotować 25 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie wsypać, przepłukana kaszę,
dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól ( jeśli trzeba ), ostrą paprykę i
gotować aż kasza będzie miękka, około 15 minut na wolnym ogniu. Dodać
zahartowaną śmietanę i ewentualnie przyprawić do smaku.
Czerwona zupa, dlaczego to widać gołym okiem, ale dlaczego drwala?? Nie wiadomo, może dlatego, że jest sycąca i pożywna, bo przecież nie jest z leśnych składników... Generalnie nie interesuje nas to, bardziej zajmujemy się jej smakiem, a jest... taki jak oczekiwaliśmy.. po prostu doskonały.
Składniki:
Boczek wędzony pokroić
w dużą kostkę, warzywa obrać i także pokroić w kostkę, paski i piórka, tak żeby
była różnorodność kształtów. Do garnka z bulionem dodać warzywa i boczek
gotować 25 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie wsypać, przepłukana kaszę,
dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól ( jeśli trzeba ), ostrą paprykę i
gotować aż kasza będzie miękka, około 15 minut na wolnym ogniu. Dodać
zahartowaną śmietanę i ewentualnie przyprawić do smaku.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :-)
Usuń