Czerwona zupa drwala


Czerwona zupa, dlaczego to widać gołym okiem, ale dlaczego drwala?? Nie wiadomo, może dlatego, że jest sycąca i pożywna, bo przecież nie jest z leśnych składników... Generalnie nie interesuje nas to, bardziej zajmujemy się jej smakiem, a jest... taki jak oczekiwaliśmy.. po prostu doskonały.


Składniki:

0,25 g wędzonego boczku
1 /2 białej części pora
1 cebula biała
1 marchewka
średniej wielkości korzeń pietruszki
1 garść kaszy gryczanej prażonej
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany 18%
2 l bulionu
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej  łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku

Boczek wędzony pokroić w dużą kostkę, warzywa obrać i także pokroić w kostkę, paski i piórka, tak żeby była różnorodność kształtów. Do garnka z bulionem dodać warzywa i boczek gotować 25 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie wsypać, przepłukana kaszę, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól ( jeśli trzeba ), ostrą paprykę i gotować aż kasza będzie miękka, około 15 minut na wolnym ogniu. Dodać zahartowaną śmietanę i ewentualnie przyprawić do smaku. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty