Leniwe pierogi

Pierogi dla nie lepiących tradycyjnych pierogów. Wykonanie proste, wprost banalne, a w smaku bardzo zbliżone do wersji pierwotnej. Kilka chwil i mamy pyszny, wartościowy obiad szczególnie polecany wegetarianom. Wystarczy dorobić do nich ulubiona surówkę i najemy się pyszności.

Składniki:

500 g twarogu                        
1 kg ziemniaków           
1 jajo                                     
25 g mąki ziemniaczanej
230 g maki pszennej

Rumieniona bułka
10 g masła                                  
25 g bułki tartej


Dokonać obróbki wstępnej ziemniaków i ugotować w osolonej wodzie. Nieco ostudzić i przepuścić przez praskę. Ostudzić zupełnie. Twaróg zemleć i dodać do ziemniaków, wbić jajo, dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć nożem, kroić skośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1 min od wypłynięcia. Podawać ze zrumieniona bułką. Na rozgrzanej patelni przez chwilę ogrzewać bułkę, dodać masło, podgrzewać do rozpuszczenia masła, dokładnie mieszając. 









Komentarze

Popularne posty