Kurczak marynowany w miodzie z pieczonymi ziemniaczkami
Kurczak i miód jest to jakieś rozwiązanie domowej zagadki z cyklu co dzisiaj na obiad zrobić?? Ano tego kurczaka dokładnie zamarynować mieszaniną kilku prostych składników i podawać z chrupiącymi na zewnątrz, a delikatnymi w środku pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
6 podudzi kurczaka
6 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
ostra papryka
sok z cytryny
1 kg ziemniaków
60 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków lub ulubione zioła
Do miski wlać miód, sos sojowy, szczyptę ostrej mielonej papryki, rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i następnie dodać sok z połowy cytryny. Podudzia włożyć do marynaty wymieszać. Naczynie zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, polać marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 C (termo obieg) przez około 40 minut.
Obrane, umyte i pokrojone na polówki ziemniaki, lekko podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać odrobinę oleju, doprawić solą pieprzem i ziołami, delikatnie wymieszać. Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika na wyższą półkę niż mięso i piec około 40 minut aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz