Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (IG)



Sałatki to bardzo fajny wynalazek, zmiesza się to co ma albo to co wolno jeść przy jakiejś diecie i danie gotowe. Tym razem sałatka o niskim indeksie glikemicznym, ale pyszna i pełna warzyw jak wszystkie u nas. Pyszna i zdrowa, zapraszamy. 


Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy i wystudzonej w lodówce
1 pęczek szczypiorku
8 suszonych pomidorów
pęczek zielonych szparagów
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 szklanka świeżego szpinaku
2 łyżki orzeszków piniowych
½ szklanki liści bazylii
sól
pieprz

Bazylię zmiksować z 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końce i przekroić na pół. Ugotować na parze.
Na patelnię wlać łyżkę oleju z pomidorów i wrzucić posiekaną cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Zeszklić ok. 2 minuty i doprawić sola i pieprzem. Do miski wrzucić ciecierzycę, szparagi, pokrojone suszone pomidory, warzywa z patelni i dokładnie wymieszać. 
Na talerzu ułożyć liście szpinaku, na to wyłożyć sałatkę. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i orzechami. Polać bazylikowym dresingiem. 








Komentarze

Popularne posty