niedziela, 7 lipca 2019

Rolada z kremem jagodowym

Dobrzy ludzie podarowali nam słoiczek pysznych, pachnących, polskich jagód z samego Roztocza. Najprościej byłoby je po prostu zjeść łyżeczką ale to dla nas zbyt łatwe. Postanowiliśmy zrobić delikatną roladę z kremem jagodowym. Otrzymaliśmy doskonały, delikatny, deser na letnie dni o super jagodowym kolorze.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego

Krem:
250 ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone
1 mały słoiczek jagód w cukrze


Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta. Od razu po zdjęciu papieru zwinąć biszkopt w roladę razem ze zdjętym  papierem (papieru do zwinięcia używamy po to by ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia.
W wysokiej misce ubić zimną śmietankę, następnie dodać do niej serek mascarpone i jagody i delikatnie połączyć na najwolniejszych obrotach miksera.
Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować kremem. Ostrożnie zwinąć roladę i odstawić do lodówki na około dwie godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz