środa, 17 lipca 2019

Jogurtowe panna cotty ze słonym karmelem


Nasza rada jest taka, nie przypalcie kamelu, bo zamiast słodkie to gorzkie te panna cotty wyjdą. Odbyliśmy dwie próby i jeden deser był gorzki, a drugi niebiańsko słodki, a ten karmel to robi tutaj całą robotę.

Składniki:

800 ml jogurtu gęstego
300 g białego cukru
100 g masła
150 ml śmietany 30 %
opakowanie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
sól morska

Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać do rozpuszczenia, mieszać drewnianą łyżką. Gdy się rozpuści dodać pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszać całość rózgą. Zestawić z ognia i stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając masę. Następnie dodać szczyptę soli, odstawić na kilka chwil. Około 3-4 łyżki karmelu odłożyć, pozostały połączyć z jogurtem naturalnym, zmiksować mikserem, aby masa była aksamitna.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, następnie wlewać do niej 2-3 łyżki jogurtu z karmelem, mieszać, po czym wszystko przelać do masy jogurtowo-karmelowej. Całość wymieszać, po czym przelać do silikonowych foremek (lub małych kokilek). Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby panna cotty stężały. Gdy stężeją, delikatnie wyjąć z foremek. Tuż przed podaniem polać je dodatkowo karmelem i posypać płatkami soli.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz