czwartek, 11 lipca 2019

Placuszki z cukinii i batatów (IG)



Ciekawa alternatywa dla zwyczajnych placków ziemniaczanych. Cukinia, bataty trochę czosnku i lekki obiad lub kolacja gotowa. Można przygotować je w wersji smażonej lub nieco lżejszej pieczonej,Wybór należy do Was. 


Składniki:


300 g cukinii
200 g batata
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka płatków owsianych
sól
pieprz
olej


Cukinię i batata zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski poczekać chwilę i odlać wodę z cukinii. Dosypać otręby, płatki i wymieszać. Dodać startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać masę i odstawić na około 30 minut. Smażyć niewielkie placuszki na niewielkiej ilości oleju, lub układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz