poniedziałek, 8 lipca 2019

Pierogi ruskie z boczkiem



Smak ruskich pierogów zna chyba każdy zarówno duży jak i mały. W każdym rejonie Polski ten smak jest nieco inny przez różne dodatki smakowe. Jedni dają cebulę inni znowu mięte. My tym razem podkręciliśmy smak dodając podsmażony boczek, ale nie jako okrasę ale jako farsz. Spróbujcie i Wy nam bardzo smakowało. 

Składniki

Nadzienie : 
500 g ugotowanych ziemniaków, 
250 g twarogu, 
150 g pokrojonego boczku,
2 cebule, 
sól, 
pieprz, 
2 łyżki masła.

Ciasto :
3 szklanki mąki, 
1 szklanka ciepłej wody, 
1,5 łyżki ciepłego stopionego masła

Cebulę z boczkiem podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę i boczek. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypać mąkę. W środku zrobić zgłębienie i wlać wodę z masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, przykryć ściereczką i odstawić na 30-50 minut. Rozwałkować cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinać kółka, na środku układać farsz i formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz