Clafouties z czereśniami



Clafouties to francuski deser pochodzący z rejonu Limousin. Klasycznie powinno być z wiśniami zalanymi ciastem naleśnikowym. U nas czereśnie obrodziły to nasze clafouties jest czereśniowe, ale równie pyszne. Jeśli macie inne owoce równie dobrze możecie je użyć. Otrzymacie francuski deser w polskiej wersji. 



Składniki:


400 g czereśni
1 szklmąki pszennej 
3 jajka
300 ml mleka
½ szklanki cukru trzcinowego
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania 


Czereśnie umyć, odszypułkować i wydrylować. Wyłożyć na posmarowaną masłem okrągłą foremkę do tart. Do miski wrzucić mąkę, cukier, wbić jajka i wlać mleko. Zmiksować na gładką, naleśnikową masę. Masę wylać do foremki z czereśniami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 40 minut na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.

















Komentarze

Popularne posty