Rogaliki z makiem


Rogaliki mogą być z różnym nadzieniem, my dzisiaj proponujemy nadzienie makowo-bakaliowe. Proste do wykonania, ale niezwykle efektowne, a przy tym zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu - bezcenne. Nadzienie może być inne oczywiście, my dzisiaj maczkiem się zajadamy.


Składniki:

Ciasto:
600 g mąki pszennej typu 650
200 g masła
szczypta soli
2 jajka 
40 g drożdży
60 g cukru 

Masa makowa:
900 g masy makowej
2 duże łyżki miodu
60 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu


Mąkę przesiać do miski, dodać chłodne masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli oraz 1 jajko i żółtko (białko pozostawić do posmarowania rogalików). Drożdże pokruszyć do miseczki. Posypać  je cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże staną się płynne, dodać je do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt kruche dodać kilka łyżek wody. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na patelnię przełożyć masę makową, dodać miód i rodzynki. Na małym ogniu odparować masę przez 10 minut. Patelnię zdjąć z ognia, dodać cynamon. Gotową masę odstawić do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Ciasto ciąć na prostokąty o wymiarach 12x8 cm, a następnie na trójkąty. Za pomocą łyżeczki nakładać nadzienie i zwijać, tworząc kształt rogalika. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarować białkiem. Piec w temperaturze 165°C około 12-15 minut.


















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty