Krwawe palce



Halloween – zwyczaj związany z maskaradą, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej. Pojawiają się też głosy przeciwne temu świętu, nie mniej nie będziemy obstawać za żadną ze stron, bo dla nas każda okazja jest dobra do sporządzenia czegoś smacznego. W ubiegłym roku sporządzaliśmy "dziady"  , a w tym zrobiliśmy krwawe paluchy czarownicy :) Może kogoś zainspirujemy do takich słodkich ciasteczek.


Składniki:


250 g margaryny
1 szklanka cukru 
1 jajko
1 łyżka olejku migdałowego
1 łyżka olejku waniliowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki migdałów obranych ze skórki
czerwony lukier w tubce


Masło, cukier, jajko oraz olejki migdałowy i waniliowy utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dalej ucierać, schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Rozwałkowywać ciasto, formując palce, na końcu każdego układać migdał, na podobieństwo paznokcia. Piec około 20 minut, wyjąc z piekarnika wystudzić, na każdym robić lukrem obwódki wokół migdała.







Komentarze

Popularne posty